Zoeken naar:
Zo gaat het bij de Tussen Tijdse Toets.

De Tussentijdse toets (TTT) is bijna hetzelfde als een praktijkexamen, behalve dat je er niet voor kunt slagen of zakken, wel kan je vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen hierbij. De toets vindt plaats op ongeveer ¾ deel van de rijopleiding. Het is een goede gelegenheid om alvast aan het rij-examen te wennen en om eventuele zenuwen weg te nemen.

Onderzoek wijst uit dat de slagingskans door een TTT met 20% toeneemt. We raden iedereen een TTT aan alvorens op het examen te gaan.

1. Op het parkeerterrein

  • Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
  • Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

2. De toetsrit

De toetsrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op:

  • beheersing van de auto;
  • kijkgedrag;
  • voorrang verlenen;
  • inhalen;
  • in- en uitvoegen;
  • rijden op kruispunten en rotondes;
  • bijzondere verrichtingen.

3. Het advies

Direct na afloop van de toetsrit krijg je in het CBR-examencentrum te horen hoe het is gegaan. Daarbij geeft de examinator advies waar je nog aan kunt werken voor je rijexamen. Ook vertelt de examinator of je de bijzondere verrichtingen goed, veilig en vlot hebt uitgevoerd.

Vrijstelling

Als je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst bij je eerstvolgende praktijkexamen auto. Dat is mooi meegenomen.

Het Praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen laat je zien dat je je volgens de geldende regels op een veilige, vlotte en zelfstandige manier door het verkeer voortbeweegt. Als je vrijstelling hebt behaald bij je TTT hoef je deze tijdens het examen niet meer te doen. Het praktijkexamen start vanaf Stephensonstraat in Tiel.

De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen. In het onderstaande filmpje worden de onderdelen in het kort behandeld.

De meest gemaakt fouten tijdens het examen

Faalangst rijexamen

Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij of zij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Tijdens een faalangstexamen moet je hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen.

Pas op examen als jouw rijinstructeur vindt dat je er klaar voor bent.

Dat is een verstandige benadering als het gaat om het afleggen van een rijexamen. Het is belangrijk om te wachten tot je rijinstructeur van mening is dat je voldoende vaardigheden en kennis hebt ontwikkeld om veilig en zelfverzekerd de weg op te gaan. Het rijexamen afleggen voordat je er echt klaar voor bent, kan niet alleen je slagingskansen verminderen, maar ook de veiligheid van jou en andere weggebruikers in gevaar brengen. Vertrouw op de expertise van je rijinstructeur en neem de tijd die nodig is om alle aspecten van het autorijden onder de knie te krijgen voordat je het examen aflegt.